Yeni teşvik sistemi, daha önceki uygulamalardan farklı olarak süreli olarak uygulanacak ve 31.12.2030 tarihine kadar yapılacak müracaatlar bu karar kapsamında değerlendirilecek.

Yayınlanan kararla 2012 yılından bu yana uygulanmakta olan 2012/3305 Sayılı Karar yürürlükten kaldırıldı. 30.05.2025’ten sonra yapılacak başvurular yeni karar kapsamında değerlendirilecek. Karar yayımlandığında sonuçlandırılmamış olan müracaatlar istenirse yeni karar kapsamında değerlendirilebilecek. Kararla birlikte, 2018/11201 Sayılı Cazibe Merkezleri Kararı da yürürlükten kaldırıldı. Getirilen geçici maddelerle, deprem nedeniyle başlanan uygulamalarda cazibe merkezlerine ilişkin 31.12.2026’ya kadar başvuru yapılabilecek.

Teşvik sistemi, 3 ana sistem altında hedeflenen yatırımlara uygun olacak şekilde kurgulandı. Sistemin 7 ana kriterde iyileşme ve gelişme sağlaması öngörülüyor.

Yatırım İştahının Artması: Yatırım kredilerinde 11,5 ila 18,4 puan faiz/kâr payı desteği ile yatırım tutarının yüzde 20’sine ve 240 milyon TL’ye varan teşvikler sunulacak. Böylece, yatırımcının finansman yükünün azaltılması, yatırım iştahının artması öngörülüyor.

Dijital ve Yeşil Dönüşüm: Teknolojik Hamle kapsamındaki yüksek katma değerli yatırımlara, Yerel Kalkınma Hamlesiyle her şehre özgü 4 yatırım konusuna ve Stratejik Hamle ile belirlenen dış ticaret dengesini iyileştirici yatırımlar ile dijital ve yeşil dönüşüm yatırımlarına ayrıştırıcı teşvikler verilecek. Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesindeki yatırımlar için öz kaynakla gerçekleştirilecek makine alımlarına, makine bedelinin yüzde 25’ine, yatırım tutarının yüzde 15’ine ve 240 milyon TL’ye kadar nakdi destek sunulacak.

Vergi İndirimi: Yatırıma katkı olarak sunulacak Kurumlar Vergisi indirimi, 20 ila yüzde 50 arasında olacak. İstihdam teşvikleri 6 bölgede kademeli olarak uygulanacak. İstihdam teşvikleri daha yüksek limitlerle ve daha uzun sürelerle sunulacak.

İstihdam Teşvikleri: 6’ncı Bölge illeri, depremden çok yoğun etkilenen 65 ilçe ve Cazibe Merkezleri programındaki iller en yoğun istihdam teşviklerinden yararlanan yerler olacak. Buralardaki OSB’lerde çalışanların SGK primi işveren payları 14 yıl, çalışan payları 10 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. 

Hedef Sektörler: Teşvik sisteminde desteklenecek yatırımlar Hedef Sektörler başlığında tanımlandı. Genel Teşvik Sistemi sona erdi. 

Kalkınma Hamlesi: Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi kapsamındaki yatırımlara OSB’lerde oluşturulan rezerv alanlarda, uygun koşullarda yer tahsis edilecek. 1. Bölgedeki makinelerin, 4., 5. ve 6. Bölgeye taşınması ile gerçekleşen yatırımlar için taşındıkları bölgedeki istihdam teşvikleri uygulanacak. Böylece sanayi tesislerinin özellikle Marmara Bölgesi’nden, Anadolu şehirlerine taşınması hedefleniyor.

Planlı Sanayileşme: OSB’lerde ve endüstri bölgelerinde gerçekleşen yatırımlara bir üst bölge illerinde uygulanan -daha ileri – teşvikler sunularak planlı sanayileşme desteklenecek.

Destek Unsurları Proje ve Kriterlere Bağlı Olarak Değişim Gösterecek

Yeni Yatırım Teşvik Sistemi, sanayileşmenin ülke geneline yayılması, verimlilik, yeşil ve dijital dönüşüm ekseninde tanımlandı. Bu kapsamda sağlanacak destek türleri de net şekilde ortaya konuldu. Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi ana teması altında desteklenecek sanayi yatırımları için destek süreçleri de net şekilde tanımlandı.