Yenilikçi robot teknolojilerinin bugün ve yarınının konuşulduğu “FANUC Türkiye 2022 Robot Entegratörleri Buluşması”, endüstriyel robotların öncüsü olan Japonya merkezli FANUC tarafından İstanbul’da gerçekleştirildi. FANUC Avrupa Kıdemli Başkan Yardımcısı Ralf Völlinger ve FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit’in ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte 2022 yılı itibarıyla 46,2 milyar dolara ulaşan robotlu otomasyon pazarı ve yeni teknolojiler ele alındı. Sunumunda FANUC Türkiye’nin toplamda 300 milyon TL’lik yatırım bedeliyle hayata geçireceği yeni teknoloji merkezinin temelinin bu yıl içinde atılacağını söyleyen Yiğit, büyümesini sürdüren robot teknolojilerine dair de bilgiler paylaştı. 

Donanım ve yazılım için her bir önemli bileşeni kendi bünyesinde geliştiren ve üreten tek şirket olarak fabrika otomasyonuna yön veren FANUC’un düzenlediği FANUC Türkiye 2022 Robot Entegratörleri Buluşması, Sheraton Grand Istanbul Ataşehir’de gerçekleştirildi. Pandemi sonrası yeni dönemin fırsatlar, küresel projeksiyonların görünümü ve yenilikçi robot teknolojilerini de içeren konuların ele alınıp fikir alışverişinin yapıldığı buluşmanın ev sahipliğini FANUC Avrupa Kıdemli Başkan Yardımcısı Ralf Völlinger ve FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit üstlendi. 

Robotlu otomasyon pazarı 2030 yılında 102,4 milyar dolar büyüklüğe ulaşacak

Buluşmanın açılış konuşmalarının ardından söz alan FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, “Yeni Dönemde Fırsatlar” başlıklı sunumunda “2022 yılında robotlu otomasyon pazarı 46,2 milyar dolara ulaşmış durumda. 2030’a kadar ise 102,4 milyar dolarlık bir pazar öngörülüyor. Zor olduğu kadar geleceği olan iyi bir sektörde yer alıyoruz. Pandemiyle birlikte otomasyona olan talepte tam anlamıyla patlama yaşandı. Bu da robotlu otomasyon sistemlerine yeni sektörlerin kapısını açtı. Şu anda perakende, lojistik ve e-ticaret alanında robotlu otomasyon sistemlerine çok talep var. İyi fırsatlar barındıran bu alanlara da ağırlık vermemiz gerekiyor. Bunun yanı sıra sektörde nitelikli eleman açığının da olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

FANUC, Türkiye’de küreselin katbekat üstünde büyüyor!

IV. Sanayi Devrimi olarak nitelendirilen yeni dönemin robotik alanda daha modüler ve esnek üretim süreçlerini getirdiğini belirten Yiğit, FANUC’un bu süreçteki stratejisine dair şunları söyledi: “FANUC Türkiye olarak halihazırda 75 kişilik bir ekibimiz var ve her yıl yüzde 20 oranında büyüyoruz.

Yaş ortalamamız 32 ve dinamik bir ekibe sahibiz. 2019-2021 yılları arasındaki satış ünitelerimize baktığımızda yüzde 215, siparişe baktığımızda yüzde 282’lik bir büyüme trendi yakalamışız. Bunu robota indirgersek 2019’dan 2020’ye yüzde 92, 2020-2021 arası yüzde 23, 2021-2022 arası yüzde 26’lık bir büyüme var. Bu da küresel otomasyon pazarındaki yüzde 8,6’lık büyümenin ilerisinde olduğumuzu gösteriyor. Bunun da en büyük sebebini Türkiye’deki otomasyon alanında hala daha gelişen bir pazar olması oluşturuyor. Şu an eldeki datalar büyümeyi işaret ediyor ve bizim robotlu otomasyondaki ana amacımız sürdürülebilir ve sağlıklı büyümeyi sağlamak.”